Mobiel met Mobilae

Gepubliceerd op 🞄Bijgewerkt op

Mobiliteit: Hoe u mobiel kunt zijn en blijven

Even snel boodschappen doen bij de lokale supermarkt of een lekkere wandeling maken. Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld. Naarmate we ouder worden kan onze mobiliteit achteruit gaan en kunnen deze spontane activiteiten niet meer zo moeiteloos als vroeger. Dat betekent niet dat senioren hun mobiliteit en onafhankelijkheid moeten opgeven. Er zijn verschillende maatregelen en oplossingen waarmee u mobiel kunt zijn en blijven. Wij nemen deze graag met u door.

Waarom is onze mobiliteit eigenlijk zo belangrijk?

Mobiliteit betekent bovenal onafhankelijkheid. Wie niet mobiel is, is vaak op anderen aangewezen. De meeste mensen willen echter hun leven zelfstandig leiden. Dat geeft een gevoel van vrijheid.

Onafhankelijkheid is niet het enige voordeel van mobiel zijn. Belangrijker nog is dat mobiliteit voor senioren van grote invloed is op de kwaliteit van het leven. Basisbehoeften zoals boodschappen doen en contact met andere mensen horen daarbij. Wanneer u mobiel bent, is het gemakkelijker om familie en vrienden te bezoeken, en als u onderweg bent, ontmoet u vaker mensen. Deze sociale contacten verhogen de kwaliteit van leven enorm.

Mobiliteitsbarrières: Wat beperkt onze mobiliteit?

Verschillende factoren leiden tot het verlies van mobiliteit op oudere leeftijd. Enerzijds spelen fysieke beperkingen een grote rol. Als u niet meer zo zeker bent te been of pijn voelt bij bepaalde bewegingen, wordt u snel minder actief om mogelijke blessures, valpartijen of pijn te voorkomen.

Aan de andere kant laten we ons vaak beperken door onzekerheden. Wanneer we ons hele leven enkel te voet, met de fiets of met de auto hebben gereisd, lijken andere vormen van vervoer, zoals de scootmobiel of het openbaar vervoer, vreemd en ingewikkeld. Ze voor de eerste keer uitproberen kan intimiderend zijn.

Hoe blijven ouderen langer mobiel?

Wat kunnen we dan wel doen wanneer we niet beperkt willen zijn in onze mobiliteit op latere leeftijd? We hoeven het niet te accepteren en het hulpeloos over ons heen te laten komen. De volgende maatregelen helpen u uw mobiliteit terug te krijgen.

1. Beweging is essentieel

Rust roest. Er zit een kern van waarheid in dit gezegde. Zoveel mogelijk beweging beperken om vallen te voorkomen is de verkeerde aanpak. Gebrek aan beweging leidt alleen tot meer onzekerheid in de benen, wat weer leidt tot een groter risico om te vallen en meer angst. Een vicieuze cirkel dus.

sco-family-grandchild

Om dit te vermijden, is het de moeite waard elke gelegenheid voor beweging aan te grijpen. Natuurlijk alleen als u zich daar klaar en veilig voor voelt. Denk aan uw eigen veiligheid. Beweging: Ja, maar met de nodige veiligheid.

2. Veilig en mobiel met valpreventie

Een manier om beweging veiliger te maken is valpreventie. Dit zijn maatregelen die u kunt nemen als u beperkt mobiel bent om vallen te voorkomen. Zo kunt u mobiel en veilig tegelijk blijven.

Enerzijds omvat dit bijvoorbeeld het trainen van spieren en evenwicht voor een veilig gevoel te been en voor het beter opvangen van een val. Anderzijds gaat het ook om kledingkeuze, zoals stevige schoenen en het kiezen van kleding die niet blijft haken of waar u niet over kunt struikelen.

3. Mobiliteitshulpmiddelen in en om het huis

Een ander belangrijk aspect voor valpreventie maar ook voor meer mobiliteit is het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Vooral hulpmiddelen voor onderweg, zoals een wandelstok, rollator of scootmobiel, helpen u om weer veilig en mobiel te zijn.

stairlifts

Mobiliteitshulpmiddelen zijn niet alleen bedoeld voor onderweg. Hulpmiddelen kunnen u ook thuis helpen. Met een huislift of traplift komt u gemakkelijk en moeiteloos weer op de bovenverdieping.

Hoe kunt u uw mobiliteit vergroten?

Het is menselijk om alles te overdenken en nieuwe dingen met een korreltje zout te nemen. Deze voorzichtigheid kan onze mobiliteit in de weg staan. Want als we denken aan alle vreselijke dingen die er kunnen gebeuren, vergeten we al het moois wat we daardoor missen.

Met bovenstaande veiligheidsmaatregelen kunt u de risico's zo klein mogelijk houden. Laat het leven niet aan u voorbij gaan. Blijf mobiel, veilig en onafhankelijk!